Nu mai puţin de 237 de unităţi de cult din judeţ primesc de la Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj un sprijin financiar de 3.000, respectiv 10.000 de lei individual. Decizia privind alocarea sumelor menţionate a fost cuprinsă într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de CJ, de luni 22 iunie.
Iniţial, bugetul alocat de CJ Sălaj pentru „Programul de acordare a unui sprijin financiar unităţilor de cult aparţinând unităţilor de cult din judeţul Sălaj” a fost de 1.000.000 de lei, iar în cele din urmă a fost suplimentat cu puţin peste 10.000 de lei. Sprijinul financiar s-a acordat în baza unor cereri prin care unităţile de cult au solicitat fonduri pentru lucrări de întreţinere şi funcţionare, condiţia principală fiind ca solicitantul să asigure o contribuţie de zece la sută din valoarea lucrării pentru care a solicitat finanţarea nerambursabilă.
În acest sens, unităţile de cult din judeţ, 237, au depus la CJ Sălaj cereri pentru finanţare, la care, potrivit condiţiilor de acordare a ajutorului financiar nerambursabil, au anexat o serie de documente prin care şi-au justificat solicitările: deviz de lucrări, copie de pe autorizaţia de construcţie sau reparaţie capitală, copie a avizului eliberat de instituţiile specializate în domeniul patrimoniului pentru construcţiile declarate monumente istorice, copia certificatului de înregistrare fiscală, adeverinţă certificată de bancă prin care se precizează contul IBAN al unităţii de cult solicitante, declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului că va folosi sprijinul financiar exclusiv pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult menţionate în documentaţia ataşată cererii-tip şi fotografii care atestă stadiul existent al obiectivului ce impune executarea de lucrări pentru care se solicită ajutorul financiar.
Alocarea sprijinului financiar către unităţile de cult a fost aprobată de consilierii judeţeni, dar nu cu majoritate de voturi. Singurul vot împotriva „banilor pentru biserici” a fost a consilierului Marius Şandru .”Cred că în momentul de faţă nu este oportun să dăm aceşti bani la culte, eventual să o mai amânăm. Foarte puţini bani dăm la cei cu inundaţii. Din bugetul de rezervă, jumătate se duce pentru inundaţii, dacă mai avem ceva până la sfârşitul anului? Şi aşa sunt o grămadă de voci care se ridică în oraş că nu-i oportună chestia asta”, şi-a argumentat votul „împotrivă” – consilierul Şandru.
Alocări „uniforme” pentru unităţile de cult
Spijinul financiar s-a acordat unităţilor de cult solicitante, în mod „uniform”. Cel puţin asta a precizat şi Tiberiu Marc – preşedintele CJ Sălaj. „În cursul anului trecut şi a acestui an, unităţile de cult au solicitat la CJ diverse sume de bani pentru lucrări pe care le au în diverse stadii. Am considerat că este oportună hotărârea privind acordarea unui sprijin financiar, ţinând cont de multitudinea solicitărilor şi de situaţiile în care se găsesc unele dintre unităţile de cult care au un număr mic de enoriaşi. Acest sprijin reprezintă mai puţin de cinci la sută din suma solicitată. (…) Pe de altă parte sumele pe care comisia a hotărât să le acorde sunt în două categorii. Sume pentru lucrările de reparaţii şi sume pentru lucrările de investiţii. Am considerat că cea mai potrivită alocare este una uniformă, neputând să facem o diferenţă între lucrări. Nu avem pretenţia că am rezolvat problema, ci doar că am acordat un sprijin care este mai mic de cinci la sută din solicitări”, a spus Marc.
Cele mai multe unităţi de cult din judeţ, care primesc fonduri nerambursabile, sunt parohiile ortodoxe din mediul rural.
Aceşti bani sunt furaţi de la şcoli şi spitale, de la asfaltări !
Bagati bani in curul preotilor si patriarhului, care se lafaie in lux si huzur! Ca in rest, avem tot ce ne trebuie!
Colaborare la domiciliu!
Un sistem verificat pentru a castiga bani! Este bine să dai maxima atentie acestei oportunitati! In timp ce altii inca mai cauta oferte care sa le aduca bani, tu poti chiar acum sa iei startul si sa incepi sa castigi bani seriosi! Metoda este deja verificata si functioneaza perfect. Pentru mai multe informatii, cauta-ma urgent la adresa mea de email: maginstal54@gmail.com
date-in mata !
Conducerea judetului va avea la capatai un sobor de preoti!
Rusinos de-a dreptul! Vorbiti despre situatia unor locase de cult dar ce ziceti de situatia dezastruoasa a unor scoli????? Nu ar fi cazul ca educatia sa o ia inainte?
din ceea ce stiu la aceasta data ( cu documente ) sunt fonduru UE care sunt orientate direct catre biserici , lacase de cult , etc . Problema este de alta natura – pentru accesarea lor trebuie muncit , trebuie multa responsabilitate si exactitate . Si inafara de asta trebuie un CAP CARE SA GANDEASCA . ceea ce constat ca nu exista in acest ” mirobolant ” judet . Din acesti bani nu se poate fura ( sau mai putin decat se gandesc aceste minti ” neluminate ) Si atunci ce este mai simplu . bani de la STAT si se aduna ca termitele pentru ” rezolvarea acestora .
De celelate probleme ale judetului nu mai zic nimic ca se stie – drumuri proaste , infrastructura inexistenta – apa ioc( asta nu se poate numi apa ce este ina Judet ) – tragere de investitori – stau closca in cladirea CJ la aer conditionat sa-si racoreasca mintea – dar nu stiu daca au ce racori ca nu au damburi pe creier
schema este simpla : dai o suma de la bugetul local sau /si judetean catre biserica, iar biserica intoarce serviciul catre persoanele decidente intr-un procent de bun simt. Si asta pentru ca nimeni nu verifica biserica ce face cu banii , nici macar cu cei publici.
si chiar zilele astea se cer bani de la toata lumea pentru casa lui Maniu, casa aflata in proprietatea bisericii, biserica care nu are bani 🙂
isi aranjeaza facerile pentru ” viata de apoi ” – poaye pun de un holding